Bij het afsluiten van een energiecontract heb je de keuze tussen enkeltarief of dubbeltarief stroom. Wat betekent dit precies en wat voor gevolgen heeft dit?

Wat is dubbeltarief?

Dubbeltarief is dat je stroom geleverd krijgt tegen een hoog tarief en een dal tarief. In de avonduren na 23:00 uur tot ’s morgens 7:00 uur is stroom verbruiken goedkoper. Het loont om tijdens deze uren bijvoorbeeld de vaatwasser, wasmachine of droger te gebruiken. Ook in het weekend geldt in veel regio’s het dal tarief. Verbruik je meer stroom overdag? Dan is het enkeltarief wellicht beter.

Wat is enkeltarief?

Enkeltarief is dat je stroom geleverd krijgt tegen één tarief. Welk moment je van de dag of week je ook stroom verbruikt, het is telkens tegen hetzelfde tarief. Wanneer je overdag veel stroom verbruikt, is het kiezen voor het enkeltarief de beste optie.

Waarom is er dubbel en enkeltarief?

Het dubbel en enkeltarief bestaat omdat het energienetwerk continue voldoende spanning moet bevatten. Door op momenten dat er over het algemeen minder stroom verbruikt wordt, de stroom goedkoper te maken, zorgt dit ervoor dat mensen meer stroom gaan verbruiken in de avonduren bijvoorbeeld. Dit zorgt voor een betere balans van het energienetwerk. Het energienetwerk wordt steeds beter en zijn steeds minder afhankelijk van stroom verbruik in de avond of nachturen. Het verschil tussen dubbel en enkeltarief is tegenwoordig ook niet meer zo groot als vroeger.