Het is een vreemde tijd waarin veel dingen duurder worden, zo ook de energieprijzen. En wanneer je in deze periode een nieuw energiecontract moet afsluiten, zullen je energiekosten flink stijgen. Zo betaalde je een jaar geleden nog maar 70 tot 80 cent voor een m3 gas, nu is dat al tussen de 1,40 en 2 euro bij een vast energiecontract.

Wat is verstandig om te doen?

Op dit moment liggen de tarieven voor een vast energiecontract (dus voor 1 of 3 jaar) hoger dan de tarieven van variabele energiecontracten. Dit komt omdat we in een stijgende markt zitten, en de variabele energietarieven (ongeveer) het gemiddelde zijn van de laatste 6 maanden. Deze variabele tarieven wijzingen vaak op 1 januari en 1 juli. Op dit moment is het daarom gunstiger om energie af te nemen tegen variabele tarieven, dan het vast te zetten voor een bepaalde tijd.

Je hebt nog een contract voor een bepaalde looptijd

Wanneer je nog een energiecontract hebt tegen vaste tarieven, die je bijvoorbeeld begin 2021 hebt afgesloten, dan hoef je niets te doen. Je bent in ieder geval tot het einde van je contract nog verzekerd van vaste tarieven, de stijging van de energieprijzen heeft geen invloed op jouw energiecontract. Pas wanneer je contract afloopt zal je een afweging moeten maken of je weer een contract voor langere tijd afsluit, of overgaat op variabel tarief. Wat dan de beste keuze is hangt af van de energiemarkt op dat moment.